Как да почистим банята?

Как да почистим банята?

Тъй като разчитате на банята си, за да поддържа тялото ви чисто, справедливо е да се каже, че това трябва да е най-чистото помещение в дома ви. Поради водата, парата и добавената мръсотия вашето пространство може лесно да се превърне в дом на бактерии, гъбички и нежелани миризми (отвратителни, но реални). Ето защо решихме да споделим с вас идеи и съвети за почистване на банята.
За да предотвратите плесен и други натрупвания, най-добре е да почиствате дълбоко пространството си поне на всеки една до две седмици, в зависимост от това колко често бършете душа си, метете пода или дезинфекцирате крановете. Като се има предвид това, тоалетни, мивки и други зони с голям трафик трябва да се почистват всяка седмица. В опит да облекчите товара (в края на краищата имате да правите пране и пазаруване на хранителни стоки), има малки неща, които можете да правите ежедневно, за да направите пространството по-чисто: избършете всякакви разливи или пръски по огледалото, подсушавайте редовно мивката и плотовете и избършете тоалетната седалка и дръжките на крана на всеки два до три дни.

Когато настъпи моментът, в който трябва да освежите цялата си баня — независимо дали е само тоалетна или главна баня, следвайте тези съвети и трикове как да я почистите.
Фуги
Особено ако имате душ, облицован с плочки, предпазете фугиращата смес, за да не стане мръсна и жълта, като я почиствате добре всяка седмица. Когато забележите замъгляване на фугиращата смес, следвайте това изпитано ръководство:
• Смесете 3/4 чаша домакинска хлорна белина с 3 литра вода. 
• Носейки гумени ръкавици, използвайте твърда четка, за да нанесете формулата върху фугите. Внимавайте течността да не се пръсне върху вас или околните повърхности.
• Оставете да престои няколко минути, след това изтъркайте и изплакнете.
Мивка
Не само, че вашата мивка в банята е едно от първите места, където се вижда натрупалата се мръсотия, кичури коса и остатъци от паста за зъби – но също така крие тонове микроби. Ето най-добрия начин да почистите мивката в банята:
• Напръскайте дезинфектант за почистване на баня около мивката в банята и избършете с кърпа или гъба.
• Напръскайте или избършете дръжките на крана с дезинфекциращ спрей или кърпа, като ги оставите мокри за необходимото време върху опаковката, за да убиете микробите. След това внимателно подсушете с кърпа, която не оставя власинки, за да получите огледален ефект смесителната батерия.
Тоалетна
Не само искате вашата тоалетна чиния да остане искрящо бяла, но също така искате да сте сигурни, че седалката и дръжката не съдържат микроби. Покрийте всички основи с това лесно ръководство стъпка по стъпка:

• Щедро нанесете препарат за почистване на тоалетни чинии и оставете да престои до пет минути, преди да изтъркате с четка за тоалетна с твърд косъм. След това измийте обилно с вода.

• Избършете тоалетната седалка и дръжката с дезинфекциращи кърпички.

• Запомнете: Тоалетните четки също се нуждаят от почистване. Можете да прибавите дезинфекциращ препарат в стойката и редовно да измиване четката на течаща вода. 
Под
Не трябва да чакате, докато видите натрупалата се мръсотия, за да почистите пода на банята си. Тъй като подовата настилка може лесно да бъде лишена от блясък, препоръчваме ви използването на почистващи препарати с ниско образуване на пяна, за да се избегне оставянето на петна.

• Напръскайте подовете с препарат за почистване на баня и кухня, ако е безопасно за вашата повърхност. Ако изпаренията ви притесняват, не забравяйте да отворите прозорците и вратата на банята и включете вентилатора, ако имате такъв, за да вкарате чист въздух и да ускорите процеса на сушене.
Вана
Няма място за мухъл и мръсотия — особено на мястото, на което разчитате за чиста хигиена. Изпреварвайте мръсотията, като почиствате ваната си редовно с това ръководство стъпка по стъпка:

• Напръскайте зоните за вана и душ с почистващ препарат за баня и кухня, стига да е безопасен за вашия тип повърхност. За да направите изпаренията по-малко досадни, отворете прозорците и вратата на банята и включете вентилатора на банята за вентилация, ако имате такъв.
Вентилатор 

Не забравяйте да погледнете нагоре: Изсмучете праха от решетката на вентилатора на банята и почистете останалата част с разтвор от сапун и вода, като внимавате да не намокрите никоя от вътрешните части. Ако решетката може да се сваля, накиснете я в сапунена вода за почистване и след това изплакнете и подсушете.
Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *